Goveji hrbet v whiskey omaki s poprom in vojvodinskim krompirjem

Glavna jed, Kosilo, Mesno | June 17, 2015 | By

goveji - hrbet

Tokrat smo se lotile priprave govejega hrbta, in po tehtnem razmisleku je padla odločitev o popru in omaki iz viskija. Kombinacija je definitivno vžgala, saj so se gostom kar cedile sline, francoski pommes duchesse (po domače vojvodinski krompir) pa lepo pospremi sočen in rahlo začinjen zrezek. Krompir deluje po 2 v 1 principu: pire krompirja je lepo zlato zapečen v pečici, da je hrustljav od zunaj in kremast od znotraj.


SESTAVINE

Goveji hrbet v omaki

  • 1 kg govejega hrbta
  • 0.5 dl whiskyja
  • 1 dl jušne osnove
  • 30 g mešanega popra (cela zrna)
  • maslo
  • Sol, poper

Vojvodinski krompir

  • 1 kg krompirja
  • 3 rumenjaki
  • 2 jedilni žlici masla
  • 2 jedilni žlici naribanega sira Pecorino
  • 1 jedilna žlica smetane/mleka
  • 3 jedilne žlice drobnjaka oz po okusu
  • Sol, poper

POTEK

  1. Krompir opereš, olupiš in skuhaš do mehkega.
  2. Ko je kuhan narediš pire – pretlačiš krompir, vmešaš maslo, rumenjake, pecorino in smetano/mleko. Dodaš ga toliko, da nastane lepa zmes brez grudic in mora ostat še kar gosta. Na koncu vmešaš še drobnjak.
  3. Poper na grobo zmelješ in ga hraniš do peke v zaprti posodi.
  4. Meso razrežeš na kose in ga pustiš na sobni temperaturi približno 20 min pred pripravo.
  5. Pečico segreješ na 180C, na pekač daš peki papir in s pomočjo »vrečke za stiskanje smetane« narediš lepe kupčke iz krompirja. Pečeš približno 20 minut, oziroma dokler se robovi ne zapečejo na lepo zlato barvo.
  6. V ponvi raztopiš maslo in na eno stran mesa vtreš poper.
  7. Stran mesa z vtrtim poprom popečeš prvo, pustiš približno 3 minute in ga nato popečeš tudi z druge strani. Dolžina peke je odvisna od tega kako zapečen biftek si želiš!
  8. Zaliješ z viskijem in počakaš, da alkohol izpari, nato doaš še jušno osnovo in velik kos masla.
  9. Kuhaš dokler omaka ne dobi sirupasto konsistenco.

Dober tek!

Comments

  1. Goveja rebra s špargljevim pirejem na parmezanovem hrustku | Limetka.si - […] San Francisco-style hot dogGoveji hrbet v whiskey omaki […]
  2. ZAJEC V OMAKI S PANCETO IN ROŽMARINOM | Limetka.si - […] Goveji hrbet v whiskey omaki […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>