Pasta Aglio e Olio

CHEF in PASTA AGLIO E OLIO

Vsak, ki je videl filmski napovednik za foodie film leta Chef (oziroma ‘Šef’ po slovensko), ve, da ta spada med filme, ki jih ni priporočljivo gledati na prazen želodec. Tako sem se preventivno oborožila s fino paštico in moram priznati, da je bila dobra odločitev – v nasprotnem primeru ne vem, kako bi preživela prizor, ko naš šefovski junak Carl pripravi hitro večerjo za nestrpno Molly (Scarlett Johannson v vsej svojo slavi). Verjamem, da nisem bila edina, ki je bila primorana poiskati recept, še preden je ga. Johannson uspela okusiti pojedino v olju in česnu, ki ji je več kot očitno teknila.

Film je poln podobnih provokacij in “food porn” estetike. Na našo srečo so se ustvarjalci filma odločili deliti zabavo s gledalci, in v sodelovanju s spletno stranjo BakeSpace.com izdali e-knjižico šestih receptov iz filma. Recepte je spisal kuharski mojster Roy Choi, ki velja za pionirja ‘food truck’ gibanja, saj je leta 2008 med prvimi odprl gurmanski tovornjak Kogi Bqq v Los Angelesu.

Jaz sem se odločila skuhati Pasta Aglio e Olio (pašta s česnom in oljem), izjemo enostavno in okusno italijansko klasiko. Nivo kompleksnosti je nizek, le pazite, da ne zažgete česna – jaz osebno česen vedno pražim na najnižji temperaturi in mešam kot nora, saj je zažgan česen nekaj najbolj žalostnega. Pa ne se bati olja, čim več tem bolje.

Scarlett Johansson uživa v pašti. Vir: http://www.shockinglydelicious.com/

Scarlett Johansson uživa v pašti.

SESTAVINE

  • za 3 – 4 osebe, odvisno od lahkote
  • 500 g špagetov
  • 1 skodelica ekstra deviškega oljčnega olja
  • 12 velikih strokov česna, narezanih na tanke trakove
  • 1 žlica zdrobljenih kosmičev rdeče paprike
  • 1 skodelica na drobno narezanega svežega peteršilja
  • 1/2 skodelice sveže naribanega parmezana
  • Morska sol
  • Mlet črni poper
  • 2 limoni

POSTOPEK

  1. Zavreš osoljeno vodo v velikem loncu in dodamo špagete. Kuhaš al dente, 8-10 minut, in odcediš.
  2. Segreješ olivno olje v veliki ponvi na malem/srednje močnem ognju. Dodaš česen in mešaš, dokler ni česen zlato rjave barve. Dodaj kosmiče rdeče paprike, sol in poper.
  3. Dodaš špagete v ponev in dobro premešaš, da se sestavine prepojijo.
  4. Odstraniš ponev z ognja, dodaš peteršilj in parmezan in še soli, če je potrebno. Stisneš limone po okusu. Okrasiš z dodatnim parmezanom.

Originalni recept najdete na tej povezavi (potrebna je prijava na stran).

Vesna Doknić

Comments

  1. Špageti Carbonara | Limetka.si - […] dežele smo na svoj način v preteklosti obdelali po dolgem in počez (glej domača pašta, pasto, aglio e olio,…
  2. Špageti kuhani v rdečem vinu s panceto in zorjenim kozjim sirom | Limetka.si - […] z mešanico radovednosti in skepticizma – bo to sploh užitno? Za omako sem se odločila za aglio i olio…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>