[Tapas] Enostavne empanade za lenobne poletne dni

Empanade

Empanade so čudovita tapas pogruntavščina, ki jo enostavno moraš poskusiti narediti doma. Zakaj?

  1. So ravno prav majhne, da so še vedno “finger food” in hkrati dovolj velike, da se jih po potrebi človek tudi naje.
  2. Lahko jih ocvreš ali pa spečeš v pečici (in v tem primeru se lahko tudi tolažiš, da jih lahko poješ več, ker so pravzaprav zdrave).
  3. Oblikovanje in zapiranje žepkov je simpatično ročno delo, ki nudi obilo zabave (tudi v družbi!)
  4. Pri izbiri nadeva imaš popolno svobodo in krasno priložnost za kreativnost, to pa pomeni tudi, da lahko ustrežeš vsem okusom in posebnim zahtevam gostov.
  5. Čeprav sprva ne izgleda tako, so za pripravo zelo enostavne. Morda v prvih poskusih robovi ne bodo najbolj estetski, ampak to res ni najpomembnejše.

Gotovo bi še lahko naštevali, ampak pojdimo raje veselo na delo!

Sestavine:
Za testo:
– 3 skodelice bele moke
– pol žlicke soli
– 160 g na kocke narezanega masla
– 1 jajce
– približno 1 dl mleka

Nadev? Pusti domišljiji prosto pot! Le nekaj idej:
1. Popečena na koščke narezana paprika in čebula, sir.
2. Sir, špinača.
3. Tuna, koruza in sir.
4. Popečena mleta govedina, čebula.
5. …

Priprava:
1. Moko in sol preseješ.
2. Dodaš na kocke narezano maslo in ga z rokami vmešaš v moko v drobtinasto zmes.
3. Dodaš jajce in postopno dodajaš mleko, da dobiš mehko testo.
4. Testo na tanko razvaljaš in izrežeš kroge (uporabiš lahko kar večji kozarec ali manjšo skledico, odvisno od željene velikosti)
5. Na sredino vsakega kroga daš žličko nadeva (ne pretiravaj pri količini, ker je sicer empanado težko zapreti), prepogneš in robove stisneš skupaj. Lahko uporabiš kar vilice in rob stisneš ali pa rob zaviješ (Lep prikaz lahko najdeš tule: https://www.youtube.com/watch?v=R_cQ19dvxk0). Pri zapiranju robov je priročno stik testa premazati z jajcem, da se testo lepše sprime.
6. Pripravljene empanade daš za pol ure v hladilnik, nato pa v segreto pečico, kjer jih na 190 °C pečeš okoli 20 min oziroma dokler niso zlato zapečene.
7. Dober tek!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>