Domača pašta s pistacijevim pestom in praženimi gamberi

Domače-pašta-s-pistacijevim-pestom

Ni ga čež domačo pašto! Pozimi nam pogreje kosti, poleti ponudi lahko kosilo v družbi italjanskih klasik: basilika, česen, olivno olje, le kaj bi lahko šlo narobe. Tako smo se odločili za pripravo pesta genovese s twistom: pinjole se zamenjale pistacije, katere specifika ponudi novo dimenzijo kanonu italijanske kuhinje, praženi gamberi s česnom pa dodajo piko na i. Rahle jajčne testenine v obliki lističev so bile popolna izbira, saj nam njihova oblika dopušča nešteto kombinacij dekoracije, tako da pustite domišljiji prosto pot.


SESTAVINE

Domača pašta

  • 300 g moke
  • 3 jajca
  • Ščepec soli

Pistacijev pesto

  • 80 g pistacij
  • Šop bazilike
  • Olivno olje
  • 4 stroki česna
  • Parmezan
  • Sol

Praženi gamberi

  • Gamberi
  • 3 stroki česna
  • Olivno olje
  • Parmezan za dekoracijo

PPRIPRAVA

  • Pripraviš testo za pašto. V posodo daš moko, narediš luknjo na sredini in dodaš razžvrkljana jajca. Ob robu po okusu posoliš.
  • Gneteš približno 10 minut – testo mora postati prožno in gladko.
  • Testo zaviješ v prozorno folijo in pustiš počivati na hladnem približno 30 minut.
  • Medtem pripraviš pesto. Česen, pistacije in baziliko skupaj treš, dodaš olivno olje, parmezan in  sol. Shraniš v hladilniku – če ga shranjuješ za dalj časa, pazi, da je olivno olje dobro prekriva vse sestavine.
  • Pa se vrnimo k pašti: da bo valjanje lažje, razdeliš testo za pašto na 3 dele in dobro pomokaš. Če imaš strojček za pašto ga uporabi, če ne pa valjar v roke. Testo naj bo razvaljano zelo na tanko, nato pa ga razrežeš na kvadratne listke.
  • Zavreš posoljeno vodo in dodaš listke. Ker je pašta sveža bo čas kuhanja zelo hitro!
  • Še gamberi: v ponvi segreješ olje in dodaš česen, ki ga na zmernem ognju pražiš eno minuto. Dodaš gambere in jih pražiš dokler ne spremenijo barve v lepo roza barvo, približno pet minut.

 

Dober Tek!

Ajda Kos in Vesna Doknić

 

Comments

  1. Pesto iz pečenih paprik z ricotta sirom | Limetka.si - […] neskončne. Limetke smo se že lotile dveh varijacij klasičnega pesta genovese, v obliki pesta s pistacijami in pesta s…
  2. Špageti Carbonara | Limetka.si - […] dobrote iz te dežele smo na svoj način v preteklosti obdelali po dolgem in počez (glej domača pašta, pasto,…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>