Čokoladni mousse x3

Houseparty, Sladica | June 14, 2015 | By

mousse-tortaKljub temu, da je čokoladni mousse ena izmed mojih najljubših sladic, sem se torte iz moussa lotila prvič šele letos, jo nato naredila 4x v treh tednih in navdušila vse! Moram priznati, da me je dolg seznam točk navodil sprva malce odvračal, saj mi je primanjkovalo časa, a lahko iz prve roke povem, da je priprava zelo enostavna in kar hitra – največ časa vzame le hlajenje/strjevanje posameznih plasti. In še ena dobra lastnost – če se katera izmed plasti slučajno estetsko ponesreči, je nikar ne zavrzi, saj okus premaga vse (tudi meni se je…na krožniku je izgledala kot grmada, a je izginila kot bi trenil)!

SESTAVINE

1. plast

  • 200 g jedilne čokolade
  • 85 g masla
  • 3/4 čajne žličke kave
  • 1 vanilijev sladkor
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • 3 jedilne žlice sladkorja

2. plast

  • 200 g jedilne čokolade
  • 2 jedilni žlici kakava v prahu
  • 5 jedilnih žlic vroče vode
  • 1 1/2 sladke smetane (cca 370 ml)
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • ščepec soli

3. plast

  • 3/4 čajne žličke želatine v prahu
  • 1 jedilna žlica vode
  • 170 g bele čokolade
  • 1 1/2 sladke smetane (cca 370 m)

POTEK

1. plast

  1. Pečico segreješ na 160°C in namastiš pekač.
  2. Ločiš rumenjake in beljake.
  3. Čokolado, maslo in kavo daš v posodo in vse skupaj raztopiš nad paro (vodna kopel). Občasno premešaš in ko je vse skupaj raztopljeno odstaviš za nekaj minut, da se malce shladi.
  4. Medtem v rumenjake dodaš vanilijev sladkor, penasto vmešaš in nato primešaš stopljeni čokoladi.
  5. Beljakom dodaš ščepec soli in mešaš toliko, da se začnejo gostiti, nato postopoma dodajaš sladkor in mešaš dokler ne postane sneg popolnoma čvrst.
  6. Sneg počasi dodajaš čokoladi in previdno mešaš – najbolje s kuhalnico ali plastično lopatko, tako da ujameš zrak.
  7. Pripravljeno maso zliješ v pekač in pečeš cca 14 min – sredica je še dokaj tekoča, vendar se z ohlajanjem strdi. Naraslo testo se bo z ohlajanjem tudi spustilo.
  8. Ko se prva plast popolnoma shladi, se lotiš druge.

2. plast

  1. Segreješ vodo in jo dobro zmešaš s kakavom v prahu.
  2. V kopeli raztopiš čokolado, ki naj raztopljena počiva nekaj minut.
  3. V smetano dodaš sol ter sladkor in stepeš.
  4. Pripravljen kakav dodaš v raztopljeno čokolado in dobro zmešaš – masa mora bit popolnoma gladka.
  5. Vanjo postopoma vmešaš stepeno smetano – počasi, s kuhalnico ali plastično lopatko.
  6. Prelij prvo plast in s pekačem nekajkrat udari po pultu, da izgubi zračne mehurčke. Naj bo v hladilniku vsaj 15 min preden se lotiš 3. plasti.

3. plast

  1. V šalčki zmešaš želatino in vodo – pustiš stati dokler mešanica ne nabrekne.
  2. Belo čokolado nadrobiš v posodo.
  3. V drugi posodi segreješ 1/2 napisane količine smetane – ne sme zavreti! Odstraniš iz ognja in dobro vmešaš želatino, ki se bo raztopila.
  4. S še vročo smetano preliješ belo čokolado in mešaš dokler se ne stopi.
  5. Preostalo smetano stepeš.
  6. V čokolado postopoma vmešaš stepeno smetano, počasi, s kuhalnico ali plastično lopatko.
  7. Preliješ drugo plast in pustiš vsaj 2 uri v hladilniku.
  8. Preden jo postrežeš pojdi z nožem ob robu pekača, da se torta “odlima”.

HACK: Torta se hitro “topi” zato jo, ko jo vzameš iz hladilnika, hitro postrezi! Lahko jo daš tudi v zamrzovalnik in postrežeš še skoraj ledeno – prav tako preverjeno odlično!

Originalni recept iz omgchocolatedesserts.com.

Če ste uživali v tem receptu, si oglejte tudi:

Lešnikova pitaLešnikova pita

sladoledna_torta-003-1024x683Sladoledna torta s svežimi borovnicami

nutela_3Domača nutella

Comments

  1. Bučna pita | Limetka.si - […] Čokoladni mousse x3 […]
  2. Oreo cheesecake: Ko brbončice zapredejo [brez peke] | Limetka.si - […] Čokoladni mousse x3 […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>