Coffee Stout Sladoled

coffee stout sladoled

Z dobrim razlogom obstaja cel podžanr internetnih memejev na temo kave, pijače bogov, ki je obenem najpomembnejši obrok dneva. Takoj ko sem zasledila, da je Pivovarni Pelicon uspela križati vrhunsko kavo z njihovim že tako odličnim Stoutom, ni bilo druge, kot da se udeležim predstavitve piva na veselem dogodku v kreativnem centru Poligon.

10984476_428933677262183_4731001066902590311_n (1)

Vir: Poligon -> kreativni center

Kot vidite po nasmejanih obrazih so bila naša že tako ogromna pričakovanja presežena, in ostalo je samo eno vprašanje: je legitimno tole zadevo piti ob zajtrku? Za čez vikend, seveda, ob kakšnem dobrem brunchu! Mogoče odkimavate, ampak mene to ne bo ustavilo.

Pri pripravi receptov za teden piva na blogu smo se z birbossom in idejnim očetom pivske zakladnice Birbox.si Dejanom Žerdinom posvetovali glede izbire piva za sladoled, in Coffee Stout je bil za vse popolna izbira. Gre za nefiltrirano temno pivo, ki ima že brez dodatka kave nežno aromo espresso kave, ter z okusom po črni čokoladi polnjeni s sladko karamelo. Kombinacijo štirih temnih ječmenovih sladov v pivu podpre slovenski hmelj v pookusu. Kot nalašč za sladoled!

SESTAVINE

 • 3 dcl piva Coffee Stout Pivovarne Pelicon
 • 6 dcl sladke smetane
 • 1,5 dcl mleka
 • 1 strok vanilije
 • 4 rumenjaki
 • 170 g sladkorja v prahu

POTEK

 1. Pivo zavreš in kuhaš dokler se njegova količina ne zmanjša za polovico.
 2. V drugo posodo daš smetano in semena vanilije – vanilijev strok po dolgem prerežeš in postrgaš semena. Na zmernem ognju kuhaš do vretja, odstaviš in pustiš pri miru 30 min.
 3. Nato zmešaš rumenjake in sladkor v prahu v gladko zmes.
 4. Pivo in vanilijevo smetano zmešaš in zavreš.
 5. Še toplo mešanico previdno in postopoma zlivaš prek mase sladkorja in jajc. Medtem konstantno mešaš.
 6. Ko imaš enakomerno zmes daš ponovno kuhat na majhen ogenj in mešaš s kuhalnico dokler se masa ne zgosti. Ko se gosti ne izgleda najbolj obetavno, vendar se ne ustraši!
 7. Ko je masa zgoščena jo precediš v posodo, v kateri bo sladoled shranjen, pokriješ s folijo in počakaš, da se shladi.
 8. Če imaš strojček za sladoled jo sedaj lahko zliješ vanj in upoštevaš navodila proizvajalca, v nasprotnem primeru pa daš v skrinjo in vsake toliko – jaz sem na cca pol ure – premešaš.

Navdih: Great British Chefs

Comments

 1. Coffee Stout Sladoled | Ljubljananjam - […] Coffee Stout Sladoled […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.