Piškoti: cimetove žverce z mandlji

piskoti-dobropeka

Limetke znamo s svojimi kuhinjskimi eksperimenti vragolijami pričarati nasmeh na obraze vseh, ki jih imamo rade. Tokrat pa bi rade pričarale še kakšen nasmeh več. Zato smo se znova pridružile Dobropeki. Za dober namen smo spekle nekaj, kar bo otrokom in mladim po srcu neizmerno všeč – cimetove žverce z mandlji. Piškoti so zelo enostavni za pripravo, lahko vam pomagajo tudi mali kuharčki.

Limetke smo zelo vesele, da smo na Dobropeki združene z ostalimi slovenskimi junaki dobrodelne peke zbrali sredstva za društvo Sladki Nasmehi. Hvala za vso podporo in neizmerno dobrodušnost vsem, še posebej pa Ljubljananjamu!

SESTAVINE

  • 230 g masla
  • 160 g sladkorja
  • 1 zavoj vanilijevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 320 g moke
  • ščepec soli
  • 0,5 čajne žličke cimeta
  • peki papir
  • mandlji ali lešniki za okras
  • modelček za medvedke

POTEK

  1. V posodi penasto umešaš maslo, sladkor, vanilijev sladkor in sol.  V zmes vmešaš jajce in na koncu še presejano moko ter cimet.
  2. Testo dobro premešaš in ga oblikuješ v kepo. Kepo zaviješ v prozorno folijo in daš v hladilnik za pol ure.
  3. Pečico segreješ na 180C.
  4. Testo vzameš iz pečice in ga na pomokani površini ali peki papirju razvaljaš na debelino cca 0,5 cm. Z modelčkom izrežeš medvedke in jih položiš na s peki papirjem obložen pekač. Medvedku dodaš mandelj ali lešnik in prosto oblikuješ njegov položaj rok/nog, po želji pa mu lahko z zabotrebcem narišeš oči in nasmeh.
  5. Pečeš cca 11 min – bolje kakšno minuto manj saj vroč pladenj izven pečice lepo zaključi peko.

Če se ti testo preveč drobi si morda pozabil/a vmešati jajce – to se je zgodilo nama, vendar brez skrbi, saj ga lahko dodaš naknadno, dobro pregneteš, še malce ohladiš in bo vse ok 🙂

Lepe praznike!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>