Skutina torta z limono, borovnicami in belo čokolado

Cheescake z limono, borovnicami in belo cokolado

Po dolgem času smo se v službi spet odločili, da si temne in dolge dneve polepšamo s tekmovanjem v peki sladic. Tokrat je prišla na vrsto skutna torta (cheesecake z limono, borovnicami in belo čokolado), ki sicer ne vsebuje skute ampak ricotto in mascarpone. Prva ovira pri peki takih tort v naši hiši so jajca, saj je glavni preizkuševalec alergičen nanje. K sreči se na internetu najde vse, tudi ta recept za skutno torto brez jajc, ki sem ga uporabila za osnovo. Ker torta ne vsebuje jajc je tudi dlje obstojna. V hladilniku bo dobra tudi še kakšen teden, lahko pa jo tudi zamrznete.

Testo za torto je zelo preprosto, vsebuje samo zmlete piškote in stopljeno maslo. Uporabite lahko kakršne koli piškote, odvisno od okusa. Najbolj enostaven način priprave je, da v zmlete piškote vlijete stopljeno maslo in maso stresete v pekač ter jo enakomerno razporedite. Maso zravnate z žlico in pri tem kar močno pritiskate, da dobite kompaktno testo. Ta način sicer deluje in je bolj enostaven, za bolj hrustljav rezultat pa lahko testo tudi pečete na 180 stopinjah približno 20 minut, oziroma dokler robovi ne porjavijo. Če se boste tega lotili, morate testo popolnoma ohladiti, preden dodate preostale sestavine, drugače jih bo testo vpilo in bo zato manj hrustljavo.

Moja različica torte ima močan okus po limoni, ker mi je všeč kontrast med kislim in sladkim. Če vam to ni všeč, lahko limonino lupino in limonin sok izpustite. Pa še en nasvet – vse sestavine naj bodo na sobni temperaturi. Iz hladilnika jih vzemite vsaj pol ure pred pripravo. Če to pozabite storiti, ne bo konec sveta, le čas peke bo mogoče malce daljši in med vmešavanjem stopljene čokolade, se bo ta strdila. Jaz sem uporabila pekač premera 24 cm in zmes je prišla skoraj do vrha. Če želite, lahko uporabite pekač premera 25 ali 26 cm in čas peke skrajšate za približno 15 minut.

SESTAVINE

Testo

 • 80 g stopljenega masla
 • 300 g zmletih piškotov

Zmes

 • 500 g ricotta sira
 • 500 g mascarpone sira
 • 100 g sladkorja
 • 320 ml sladke smetane
 • 100 g bele čokolade
 • 1 zravnana žlica koruznega škroba (približno 15 g)
 • 100 ml limoninega soka (sok 2 velikih limoni)
 • lupina 2 limon, naribana
 • 1 žlička in pol vaniljinega ekstrakta
 • 100 g borovnic (lahko tudi zamrznjenih)
 • malo navadne moke

PRIPRAVA

 1. V zmlete piškote vliješ stopljeno maslo. Če je zmes presuha, dodaš še malo stopljenega masla. Zmes je dobra, če se sprime, ko jo stisneš v roki.
 2. Pekač za torto namažeš z maslom in vanj streseš zmes za testo. Zmes z žlico zravnaš in potisneš v pekač. Pekač naj bo premera vsaj 24 cm.
 3. Če želiš, lahko testo pečeš približno 20 minut na 180 stopinjah. Ko je testo pečeno, bo še vedno mehko, vendar se bo ohlajeno strdilo.
 4. Ko se testo in pekač ohladita, robove pekača ponovno namastiš z maslom, da se zmes med pečenjem ne bo prijela.
 5. Pečico ogreješ na 180 stopinj Celzija.
 6. Stopiš 100 g bele čokolade. To lahko storiš v posodi nad posodo z vrelo vodo (t.i. au bain marie) ali pa v približno 100 ml smetane v posodi nad ognjem. Jaz se lotim kar druge variante, saj je enostavnejše. Le paziti moraš, da čokolade na zažgeš.
 7. Vse ostale sestavine razen borovnic in malo moke zmešaš. Dodaš stopljeno čokolado in mešaš dokler ne dobiš homogene zmesi brez grudic. Če so bile sestavine mrzle, se bo čokolada strdila. Nikar ne skrbi, med peko se bo spet stopila. Pri mešanju pazi, da v zmes ne primešate preveč zraka, ker bodo zračni mehurčki vidni v teksturi končnega izdelka. Zmes bo kar tekoča, tako tudi mora biti.
 8. Borovnice posuj z malo moke. Moka bo preprečila, da borovnice med peko potonejo na dno torte.
 9. V namaščen pekač s testom vlij tri četrtine zmesi in jo enakomerno razporedi. Na to zmes razporedi rahlo pomokane borovnice in jih prelij s preostalo zmesjo. Zmes enakomerno razporedi in zravnaj.
 10. Peci približno 1 uro in 30 minut na 180 stopinjah. Torta je pečena, ko robovi porumenijo in so malce strjeni, notranjost pa je še tekoča.
 11. Pusti, da se torta ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo premesti v hladilnik, kjer naj bo vsaj 8-12 ur. Vem, da se bo torti težko upreti, vendar moraš malo potrpeti, da se torta popolnoma ohladi, drugače sredina torte še ne bo strjena in bo tekoča.

Če med odstranjevanjem roba pekača ugotoviš, da se je torta prijela, vzemi majhen nož in ga potegni po celotnem robu med torto in pekačem. Če torte ne želiš takoj pojesti, jo lahko v hladilniku hraniš tudi do en teden, lahko pa jo narežeš in posamezne kose zmrzneš. Odtajana torta bo še vedno zelo dobra, le testo bo manj hrustljavo.

Dober tek in lep pozdrav iz Nizozemske!

Vesna Škorc

Comments

 1. Leave a Reply

  Ljubica
  January 13, 2015

  Odlican recept za cheesecake! Hvala Vesna 🙂

 2. Leave a Reply

  BlurredLimes
  January 13, 2015

  Se strinjamo, hvala Vesna! 🙂

 1. Cheesecake z limono, borovnicami in belo čokolado | Ljubljananjam - […] Cheesecake z limono, borovnicami in belo čokolado […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.