Čebulni žepki – veganska različica

veganske cebulne blazinice

Kako zabaven teden hrane in piva! Na BlurredLimes smo se imeli fantastično, upam, da ste tudi vi našli kaj zase. Jutri nas čaka veliki finale, pred tem pa si poglejmo še malo bolj specifičen prigrizek. Ker se trudimo biti kar se da inkluzivni glede prehranjevalnih navad bralcev (sto ljudi, sto čudi, samo da se dobro je), smo pripravili vegansko različico čebulnih obročkov, ki so odličen prigrizek ob dobrem pivu. Okus karamelizirane čebule smo obogatili z dijonsko gorčico, celotno zadevo zavili v testo in dali v pečico. Njam!

Ampak katero pivo izbrati? Za pomoč pri izbiri smo prosili Birbox.si, kjer so nam priporočili Reservoir Dogs Grim Reaper IPA, ki je trenutno najbolje ocenjeno slovensko pivo na portalu BeerRate. Reservoir Dogs je najmlajša slovenska mikro pivovarna, pri Grim Reaper IPA so uporabili le osnovne slade, tako da je pivo svetle barve, izredno suho in z lepo belo peno. Taka kombinacija dopušča ogromni količni hmelja, da pokaže svojo moč. Močna grenčina je lepo uravnotežena z alkoholom in aromo, v vonju izstopajo citrusi, v ozadju pa tropsko sadje.

SESTAVINE

  • 500 g listnatatega testa
  • cca 100g naribanega veganskega sira – uporabile smo Violife sir za pico
  • 2 čebuli
  • 3 jedilne žlice margarine
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • sol, sladkor, poper
  • 3 jedilne žlice piva
  • 500 g listnatatega testa
  • 2 čajni žlici gorčice

POSTOPEK

  1. Če imaš zmrznjeno listnato testo, ga počasi odtajaš.
  2. Pečico segreješ na 180 °C.
  3. Čebuli olupiš in narežeš na tanke rezine.
  4. Na srednjem ognju raztopiš margarino in maslo. Nato dodaš rezine čebule, premešaš in kuhaš cca 4 min.
  5. Dodaš začimbe, premešaš in s pokrovom kuhaš nadaljne 4 min. Vmes nekajkrat premešaj.
  6. Ko se čebulne rezine popolnoma omehčajo in porjavijo dodaj pivo.
  7. Kuhaš še cca minuto, nato posodo odstaviš iz ognja in pripraviš testo.
  8. Testo na zelo tanko razvaljaš in izrežeš krogce – najlažje s kozarcem.
  9. Na sredino krogca namažeš gorčico, dodaš pripravljeno čebulo in potreseš z ribanim sirom. Rob krogca premažeš z oljem, nato položiš nanj drug krogec in ju ob robu zlepiš – pomagaj si z vilicami. Blazinice premažeš po vrhu z olivnim oljem in z vilico narediš 4 luknjice.
  10. Ko pripraviš vse blazinice jih zložiš na pekač, ki je opremljen s peki papirjem.
  11. Pečeš cca 13 min oz do zlato rumene barve.

Hack za ne-vegane: zlepi in premaži jih z razžvrkljanim jajcem namesto z oljem.

Vir: http://joythebaker.com/2013/11/french-onion-pastry-puffs/

Ajda Kos, Neža Kos, Vesna Doknić

Comments

  1. Čebulni žepki – veganska različica | Ljubljananjam - […] Čebulni žepki – veganska različica […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>