Bučna pita

Hitra priprava, Sladica | December 5, 2015 | By

bucna pita

Mmm, buče! Buče so gotovo kraljice jesenskih okusov – v juhah, omakah, njokih, seveda pa tudi v sladicah. Ena glavnih prednosti jesenskih okusov je, da se priležejo vse nekje do februarja, zato se prihajajoči zimi ne bomo pustili ustaviti in bomo pripravili aromatično bučno pito! Tokrat sem uporabila bučo hokaido, bučna pita bi pa uspela tudi s kakšno drugo – pri Zelenem zabojčku na primer lahko naročite tudi muškatno ali masleno. Namig: Ne varčujte z začimbami.

SESTAVINE

Za testo

  • 2 skodelici moke
  • 125 g ohlajenega masla
  • 6 žlic hladne vode
  • 1 žlica sladkorja

ZA nadev

  • 2 skodelici bučnega pireja
  • 3/4 skodelice mleka
  • 3/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • začimbe (žlička cimeta, žlička ingverja, mleti klinčki, muškatni orešček, kardamom …)

POSTOPEK

  1. Najprej pripraviš bučni pire: Bučo prerežeš, odstraniš peške in notranji kašasti del, nato pa preostnek narežeš na večje kose, položiš z lupino navzdol na pekač in pečeš pol ure na 200 °C (oziroma dokler se ne zmehča dovolj, da jo zlahka prebodeš z vilico). Vzameš iz pečice, ohladiš, odstraniš lupino in zmehčano meso spasiraš v multipraktiku.
  2. Za testo ohlajeno maslo, moko in sladkor zmešaš z multipraktiku v drobtinasto zmes, dodaš ohlajeno vodo in zamesiš testo, ki ga oblikuješ v disk in postaviš v hladilnik za približno pol ure.
  3. Pripaviš nadev: zmešaš 1.5 skodelice bučnega pireja, jajca, sladkor in mleko ter primešaš začimbe.
  4. Testo vzameš iz hladilnika in obložiš pekač za pito čim tanjše. Testo za pito je precej krhko. Če ga je težko razvaljati, ga vedno lahko položiš na pekač in obložiš tako, da testo preprosto potlačiš s prsti.
  5. V obložen pekač vliješ pripravljen nadev in na 180 °C prečeš približno eno uro.

Dober tek!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>