Brunch klasika: polnozrnate ameriške palačinke s karameliziranim ananasom in javorjevim sirupom

ameriske palacinke

Sem velik nevernik, ko pride do ameriških verzij naših predragih evropskih klasik (glej deep dish pizza in mac and cheese), tako da je bil moj pristop k vse bolj popularni ‘puhasti’ verziji palačink obarvan s skepticizmom in začudenjem. Mini in debelo namesto maxi in tanko? Le zakaj, Francozi pa ja že vedo, kaj delajo.

Variety is the spice of life, kot pravijo, tako da so ameriške palačinke dobile vstop na zadnjo edicijo brunch menija, kjer smo jih pospremili z javorjevim sirupom in karameliziranim ananasom. Uporaba polnozrnate moke je v tem primeru zgolj naključna, saj je kolegica zadnji trenutek opazila, da ima le (dobesedno) ‘blagoslovljeno’ polnozrnato moko, ki jo je dobila od šefice za božič.

Končni rezultat je bil izjemno okusen: puh = dosežen, ananas = sočen in javorjev sirup = specifično sladek. Osebno sem še vedno pristaš maxi-tanko pristopa, a za kakšen brunch tu pa tam se prileže malo ameriške dekadentnosti.

SESTAVINE

ZA PALAČINKE:

  • 2 jajci
  • 170 g sladkorja
  • 140 g stopljenega masla
  • 340 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 450 ml mleka
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • maslo za v ponev

ZA PRELIV:

  • ½ ananasa, narezanega na koščke
  • 50 g sladkorja
  • 1.5 dl javorjevega sirupa

PRIPRAVA

  1. Prvo se lotimo testa za palačinke.
  2. Penasto zmešaš jajca in sladkor.
  3. Dodaš moko, pecilni prašek, mleko in vanilijevo esenco in dobro premešaš, da testo ne bo  grudvasto.
  4. Na ponvi razpustiš maslo in na vročo ponev vliješ zajemalko testa – ena zajemalka je dovolj za eno palačinko.
  5. Ko se zmes zgosti in se začnejo pojavljati mehurčki, jo obrneš.
  6. Pečeš še jih 1-2 minuti.
  7. Ponoviš s preostalo maso toliko časa, dokler mase ne zmanjka (vsakič v ponev dodaš še malo masla ali olja).
  8. Sedaj je pa čas za preliv.
  9. V posodi zmešaš ananas in sladkor in počasi segrevaš na srednjem ognju. Mešaš pogosto, pustiš na ognju približno 15 minut.
  10. Dodaš javorjev sirup in zmanjšaš temperaturo. Počakaš minuto ali dve, da se sirup segreje.
  11. Postrežeš s palačinkami.

Dober tek!

Comments

  1. Hash browns – hrustljavi krompirjevi polpeti | Limetka.si - […] Ameriške palačinke z ananasovim prelivom […]
  2. Fritata s temnolistnim ohrovtom, parmezanom in pinjolami | Limetka.si - […] Ameriške palačinke z ananasovim prelivom […]
  3. Slastna ovsena kaša s hruškami | Limetka.si - […] Ameriške palačinke z ananasovim prelivom […]
  4. Indijski kruh naan s črnim sezamom | Limetka.si - […] Ameriške palačinke z ananasovim prelivom […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>