Ameriška klasika: Bananin kruh – klasično in vegansko

Popularnost bananinega kruha, ameriške klasike, ki ima celo svoj mini nacionalni praznik, lahko pripišemo praktičnim razlogom. V času velike depresije v 20-ih, ko so bile banane vredno blago, so iznajdljive gospodinje iskale kreativne načine, kako izkoristiti prezrele banane. Podobno kot pri sušiju, ki je bil najprej namenjen konzerviranju rib! Konzervacija je očitno kriva za kar nekaj kulinaričnih dobrot, v katerih uživamo danes. “The rest is history”, kot pravijo. 

Tokrat smo za vas pripravile 2 različici te okusne sladice. Vesna se je odločila držati standardne verzije, medtem ko se je Maja posvetila veganski različici. Idealni datum za pripravo? 23. februar, ko Američani praznujejo nacionalni praznik bananinega kruha. Pa začnimo s prvim limetkinim kuhinjskim dvobojem!

bananin kruh 5

KLASIČNI BANANIN KRUH 

SESTAVINE:

  •  220 g moke
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke cimeta
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 150 g sladkorja
  • 4 zelo zrele banane
  • 2 jajci
  • 1/2 skodelice olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • semena 1 stroka burbonske vanilije

PRIPRAVA

  1. Pečico segreješ na 180 stopinj. Pekač malo namastiš z maslom, da se ne bo kruh prijel.
  2. Banane zrahljaš v bananin pire z vilicami.
  3. V posodo premešaš moko, sodo bikarbono, cimet in sol.
  4. Jajca in sladkor združiš v posodi in stepeš z metlico, da je mešanica rahla in puhasta, približno 7 do 10 minut.
  5. Dodaš olje, banane, kislo smetano in vanilijo.
  6. Dodaš suhe sestavine in dobro premešaš.
  7. Namestiš maso v pekač.
  8. Pečeš 45 do 50 min.
  9. Vzameš iz pekača in razrežeš, ko se kruh malo shladi.

 VEGANSKI BANANIN KRUH BREZ OREŠČKOV (tudi v agregatnem stanju muffinov) 

In zdaj poglejmo še različico brez masla in jajc, ki je primerna za vegane in vse tiste, ki so alergični na oreščke.

bananin kruh 4

SUHE SESTAVINE

  •  200 g moke
  • 2 žlici sode bikarbone ali 1 vrečka pecilnega praška
  • 1/4 žlice cimeta (po okusu)
  • 1/4 žlice soli
  • 60 g bananinega čipsa (50 gramov zdrobite za mešanico, 10 g pustite celega za okras)
  • 100 gramov sladkorja (belega ali rjavega, lahko tudi kombinirate)

TEKOČE SESTAVINE

  • 4 zelo zrele banane
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 100 g  zmehčanega kokosovega masla
  • 3 žlice mandljevega ali ovsenega mleka (opcijsko)
  • 2 žlici javorjevega sirupa (opcijsko)

PRIPRAVA

  1. Banane zrahljaš v bananin pire z vilicami. Posebej združiš mokre in suhe sestavine, dobro premešaš.
  2. Združiš mokre in suhe sestavine ter spet dobro premešaš.
  3. Pripraviš podolgovat pekač za kruh, ga premažeš s koščkom kokosovega masla in pomokaš za zaščito pred prijemanjem.
  4. Namestiš maso v pekač. Zapolni se približno 1/2 pekača. Po želji lahko okrasiš vrh kruha z ovsenimi kosmiči in bananinim čipsom.
  5. Pečeš 40-50 min s funkcijo ventiliranja pečice na 180 stopinj celzija.
  6. Pustiš, da se shladi (približno 30 minut), potem vzameš iz pekača in razrežeš, ko se kruh malo shladi.

Maja se je nato pozabavala še s pripravo muffinov. Isto testo kot za bananin kruh. Pečejo se 12 minut na 175 stopinj Celzija. Okrasila jih je še z glazuro iz kokosovega masla, sladkorja v prahu in medu. Dekor: bananin čips. Priznava pa, da je klasični bananin kruh še boljši od muffinov, ker ima res čudovito teksturo. Recept bi lahko bil še boljši, če bi namesto bananinega čipsa dodali 50 g orehov ali pa indijskih oreščkov, vendar zaradi alergije enega gosta na oreščke to tokrat ni bilo izvedeno.

bananin kruh 2

Dober tek!

Maja Voje in Vesna Doknić

 

 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>