Ameriška klasika: Bananin kruh – klasično in vegansko

bananin kruh

Popularnost bananinega kruha, ameriške klasike, ki ima celo svoj mini nacionalni praznik, lahko pripišemo praktičnim razlogom. V času velike depresije v 1920ih, ko so bile banane vredno blago, so iznajdljive gospodinje iskale kreativne načine, kako izkoristiti prezrele banane – bananin kruh! Podobno kot pri sušiju, ki je bil najprej namenjen konzerviranju rib! Konzervacija je očitno kriva za kar nekaj kulinaričnih dobrot, v katerih uživamo danes. “The rest is history”, kot pravijo. 

Tokrat smo za vas pripravile 2 različici te okusne sladice. Vesna se je odločila držati standardne verzije, medtem ko se je Maja posvetila veganski različici. Idealni datum za pripravo? 23. februar, ko Američani praznujejo nacionalni praznik bananinega kruha. Pa začnimo s prvim limetkinim kuhinjskim dvobojem!

Klasični bananin kruh

SESTAVINE:

  •  220 g moke
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke cimeta
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 150 g sladkorja
  • 4 zelo zrele banane
  • 2 jajci
  • 1/2 skodelice olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • semena 1 stroka burbonske vanilije

PRIPRAVA

  1. Pečico segreješ na 180 stopinj. Pekač malo namastiš z maslom, da se ne bo kruh prijel.
  2. Banane zrahljaš v bananin pire z vilicami.
  3. V posodo premešaš moko, sodo bikarbono, cimet in sol.
  4. Jajca in sladkor združiš v posodi in stepeš z metlico, da je mešanica rahla in puhasta, približno 7 do 10 minut.
  5. Dodaš olje, banane, kislo smetano in vanilijo.
  6. Dodaš suhe sestavine in dobro premešaš.
  7. Namestiš maso v pekač.
  8. Pečeš 45 do 50 min.
  9. Vzameš iz pekača in razrežeš, ko se kruh malo shladi.

 Veganski bananin kruh

In zdaj poglejmo še različico brez masla in jajc, ki je primerna za vegane in vse tiste, ki so alergični na oreščke.

SUHE SESTAVINE

  •  200 g moke
  • 2 žlici sode bikarbone ali 1 vrečka pecilnega praška
  • 1/4 žlice cimeta (po okusu)
  • 1/4 žlice soli
  • 60 g bananinega čipsa (50 gramov zdrobite za mešanico, 10 g pustite celega za okras)
  • 100 gramov sladkorja (belega ali rjavega, lahko tudi kombinirate)

TEKOČE SESTAVINE

  • 4 zelo zrele banane
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 100 g  zmehčanega kokosovega masla
  • 3 žlice mandljevega ali ovsenega mleka (opcijsko)
  • 2 žlici javorjevega sirupa (opcijsko)

PRIPRAVA

  1. Banane zrahljaš v bananin pire z vilicami. Posebej združiš mokre in suhe sestavine, dobro premešaš.
  2. Združiš mokre in suhe sestavine ter spet dobro premešaš.
  3. Pripraviš podolgovat pekač za kruh, ga premažeš s koščkom kokosovega masla in pomokaš za zaščito pred prijemanjem.
  4. Namestiš maso v pekač. Zapolni se približno 1/2 pekača. Po želji lahko okrasiš vrh kruha z ovsenimi kosmiči in bananinim čipsom.
  5. Pečeš 40-50 min s funkcijo ventiliranja pečice na 180 stopinj celzija.
  6. Pustiš, da se shladi (približno 30 minut), potem vzameš iz pekača in razrežeš, ko se kruh malo shladi.

Dober tek!

 

 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>