ALFAJORES – male sladke impresije Argentine

AlfajoresZgodba o argentinskih piškotkih alfajores se je zame začela z ljubeznijo do argentinskega tanga in precej enostavno misijo – u, naredimo nekaj argentinskega! Kratek pregled argentinskih sladic pokaže, da se bolj ali manj vse vrti okoli dulce de leche, mlečne karamelne kreme, ki je v primeru alfajores s preprostimi maslenimi piškotki združena v simpatičen priboljšek. Priprava dulce de leche je tako izjemno preprosta, da jo enostavno morate poskusiti. Potrebuješ le konzervo kondenziranega mleka, večji lonec in nekaj časa.

SESTAVINE

  • 150 g koruznega škroba
  • 140 g moke
  • 1 žlička pecilnega
  • 115 g masla pri sobni temperaturi
  • 100 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici konjaka
  • 1 konzerva kondenziranega mleka
  • sladkor v prahu za posip

POSTOPEK

  1. Pripraviš dulce de leche: Konzervo kondenziranega mleka v loncu vode kuhaš dve do tri ure na zmernem ognju. Paziš, da voda ves čas prekriva celotno konzervo.
  2. Preseješ škrob, moko in pecilni prašek.
  3. Zmešaš zmehčano maslo in sladkor, ter mešanici dodaš rumenjake in konjak. Nato primešaš še mešanico škroba, moke in pecilnega praška.
  4. Testo po potrebi nekoliko ohladiš in ga nato razvaljaš na debelino približno pol centimetra.
  5. Izrezane krogce pečeš na 180 °C deset do petnajst minut. Ohlajene piškotke zlepiš skupaj s plastjo dulce de leche. Če je krema pregosta za mazanje, jo brez težav lahko omehčaš tako, da ji dodaš malo mleka in dobro premešaš.

Urška Bajec

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>