3 pokovke: S slano karamelo, čokolado in pica prelivom

kokice s pica, čokoladnim in slanim karamelnim prelivomPo tem kuharskem podvigu enostavno ne vem, če bom kdaj sploh še lahko jedla predpripravljeno pokovko. Izdelava je otročje lahka, pri serviranju pa je bilo zabavno predvsem to, da so vsi zbrani za mizo potožili, da je ne morejo nehat jest. Ja, tako dobro. Pokovka s funky prelivi je pravi hit v ZDA. Čas je, da nekaj teh okusov prenesemo tudi na sončno stran Alp. Naj pojasnim, kakšni približno so bili ti opevani okusi:

  • Pokovka s karamelo ima okus po Werther’s Original bombonih z rahlo slanim pridihom ali pa če ste slučajno že jedli Ben & Jerry’s Salted Caramel Blondie sladoled, no, to! http://www.benjerry.com/flavors/salted-caramel-core
  • Pokovka s čokolado skriva v sebi nabor najfinejših okusov domače imitacije čokolade s plemenitim kakavovim prahom. Ste že jedli čokolado s solnim cvetom? No, tako in še bolj kakavasto. Čeprav ne izgleda vrhunsko estetsko in je tekstura bistveno manj navdušujoča kot pri karameli, je poezija počasnega prepletanja čista zmaga.
  • Pica preliv je zabaven in poln okusa po finih italijanskih zeliščih, ki jih obožujemo na pici. V kombinaciji s slastnim parmezanom je ta preliv kulinarična zmaga za ljubitelje mediteranske kuhinje in slanih prigrizkov. Okus ima, nepreseneteljivo, po kakšni pici.


 OSNOVA: Domača pokovka (300 g osnove za pokovko – s prelivi bo ta količina zadostovala za 10 oseb)

Preden se lotite priprave prelivov, vzemite največji kuhinjski lonec, prekrijte dno z navadnim oljem, potem pa z navadno osnovo za pripravo pokovke. Uživajte v zvokih pokanja na zmernem ognju. Ko se pokanje neha, je vaša pokovka gotova. Prestavite jo v skledo in nato iz ene sklede še v drugo skledo, da se znebite nepopokane koruze in morebitnih ne tako lepih kokic, ki jih nočete na svojih specialitetah. Ampak prste stran, zabava se šele začenja. Razdelite pokovko na 3 enake dele, saj pripravljamo 3 različice.


1. preliv: Slana karamela po receptu Gordona Ramsayja

(osnovni recept je lepo prikazan na tem posnetku, jaz sem ga modificirala tako, da sem dodala še rjavi sladkor)

SESTAVINE:

  • 1/3 osnove
  • 4 žlice belega sladkorja
  • 1 žlica temnega sladkorja (jaz uporabljam Billington’s melasni sladkor – Molasses)
  • ½ čajne žličke soli (po okusu, do 1 čajno žličko)
  • 3 žlice masla
  • 1 čajna žlička sode

POSTOPEK: (cc. 5 minut)

  1. V velikem loncu, kjer ste pekli pokovko, na zmernem ognju začnete karamelizirati bel in rjav sladkor. Nastaja lepa karamelna zmes, ki je praviloma ne mešamo.
  2. Ko se sladkor stopi, dodamo maslo in sol. Pomešamo.
  3. Za optimalno reakcijo in fino karamelo, ki ima izjemno strukturo, dodaj v pripravljeno polivko 1 čajno žličko sode bikarbone.
  4. Ugasni štedilnik in primešaj 1/3 osnove (pusta pokovka) v skledo. Dobro, a nežno premešaj, da se slana karamela optimalno porazdeli po pokovki.
  5. Ohladi vsaj 15 minut na pladnju zaščitenem s peki papirjem ali drugi površini, kamor lahko pokovko s karamelo porazdeliš tako, da se ne bo zlepila. Ja, lepljiva karamela.
  6. Najboljša je na sobni temperaturi, ker karamela naredi skorjico, ki daje tej pokovki izjemno teksturo.

 2. preliv: Čokolada z morsko soljo

SESTAVINE:

  • 3 žlice kakava brez dodanega sladkorja v prahu
  • 2 žlici masla ali kokosovega olja
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlica sladkorja (če ne marate temnih čokolad, dajte 2)
  • ½ čajni žličke soli
  • 2 žlici smetane za kuhanje ali mleka za razredčitev zmesi
  • 1 čajna žlička sode bikarbone

POSTOPEK:

  1. V velikem loncu zmešaš kakav, maslo (kokosovo olje), sladkor in sol. Na zmernem oglju pridno mešaš dokler zmes ne postane bolj tekoča.
  2. Dodaš smetano ali mleko za razredčitev mesi in vanilijev ekstrakt.
  3. Primešaš še sodo in opazuješ, kako zmes pridobiva na volumnu in spreminja teksturo (kuhinjski laboratorij).
  4. Ugasneš štedilnik, primešaš kokice, dobro pomešaš.
  5. Podobno kot pri prejšnjem prelivu je potrebno kokice razporediti po večji površini in pustiti, da se ohladijo na sobno temperaturo.

3. preliv: aka Pica

SESTAVINE:

  • 4 žlice masla
  • ½ čajne žličke česna v prahu
  • 1 čajna žlička paprike v prahu (bolj za barvo kot za okus, lahko izpustite)
  • Malo popra
  • Bazilika (po okusu)*
  • Origano (po okusu)*
  • Malo soli, res čisto malo, ščepec
  • ½ skodelice naribanega parmezana

*jaz sem uporabila sveža domača zelišča, če tega ni na voljo, lahko uporabite posušena.

POSTOPEK:

  1. V veliki posodi stopiš maslo in dodaš vse ostale sestavine.
  2. V skledo dodaš osnovo (nesoljeno domačo pokovko) in premešaš.
  3. Pokovko daš v skledo in čez naribaš še parmezan.

In to je to. Ob spoznanju, da je pokovka iz mikrovalovne za dolgočasneže in amaterje, je svet slajši.
Uživajte in postavite svet na glavo svojim gostom, ki tako dobre pokovke še niso jedli!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>